קושי בוויסות חושי – מה זה? ואיך אפשר לטפל בו?

נחמי זקלס // מנתחת התנהגות,  02/08/2018

בפוסט הקודם כתבתי על קושי בוויסות החושי המקשה על הילד הלוקה בו ועל סביבתו. בפוסט זה ארחיב מעט על הקושי, ואציע פעילויות שיוכלו לסייע לילד עם קושי זה.

כפי שכבר הזכרתי, ליקוי בוויסות החושי מתרחש כאשר המידע הנקלט ממערכת החושים מעובד באופן שאינו תקין. ליקוי זה בא לידי ביטוי בשלושה מצבים:

רגישות יתר – רגישות גבוהה לגירויים שונים שהלוקה בה חש מוטרד ואף סובל מהופעתם של גירויים שונים.

רגישות חסר – תת תגובתיות לגירויים שונים שהלוקה בה אינו מגיב לגירויים שונים מאחר ואינו חש בהם באופן תקין.

חיפוש חושי –  צורך בגירויים חושיים בעוצמה גבוה מהרגיל שהלוקה בה לא מסתפק בגירויים הרגילים שהסביבה מספקת ומחפש גירויים חזקים יותר.

הקושי יכול להופיע בחושים השונים: בחוש המישוש, בחוש הראייה, בחוש הטעם, בחוש השמיעה, בחוש הריח, במערכת המגע העמוק ובמערכת שיווי המשקל.

ילדים בעלי הפרעה בוויסות החושי חווים לעיתים קושי רב. הסביבה איננה מבינה מדוע הם מגיבים באופן חריג לפעולות שגרתיות הנראות פשוטות. גם הילדים בעצמם אינם יודעים תמיד להסביר זאת, ומתקשים להגדיר מהגורם להם להתנהג באופן שונה מהרגיל. הפרעה בוויסות החושי מאובחנת על ידי מרפאים בעיסוק שלאחר האבחון מעניקים גם טיפול מתאים והדרכה להורים כיצד להתמודד עם הקושי ולהפחית אותו.

הטיפולים הינם בהתאם לסוג הקושי , והם מגוונים. בטיפול ברגישות יתר, לדוגמא, תיערך חשיבה כיצד ניתן להפחית ולמנוע גירויים עודפים, אך במקביל גם תבוצע פעמים רבות חשיפה הדרגתית לגירויים שונים כדי להרגיל את הילד עם הקושי בוויסות החושי לקיומם.  

לעומת זאת, בטיפול בחיפוש חושי יוצעו, למשל, גירויים אלטרנטיביים שאינם מפריעים להתנהלות השגרתית, ואשר מפחיתים את הצורך בגירויים ועוזרים לילד להירגע ולתפקד באופן תקין. לדוגמא, לילד שמרבה לנשוך את חבריו לגן בגלל צורך בגירוי חושי חזק באזור הפה, יינתן נשכן ללעיסה שיפחית את הצורך בנשיכה לא מבוקרת.

איך אתם כהורים או כאנשי חינוך ומטפלים תוכלו לעזור לילד עם קושי בוויסות החושי?

קודם כל, פנו לבירור ואבחון, וכך תוכלו לקבל גם לקבל טיפול והדרכה מקצועיים, במקרה הצורך. בהמשך כדאי יהיה  להסביר לילד ולפרט לו באופן ברור ונגיש מהו הקושי וכיצד ניתן להתמודד אתו.

דברו עם הילד על הקושי, המשיגו אותו ובדקו עם הילד כיצד הוא חווה ומרגיש את הקושי. מומלץ למפות את הקשיים ביחד עם הילד ולכתוב באופן מאורגן מהן הפעילויות שמאתגרות אותו ומקשות עליו, ואלו פעילויות או חפצים עוזרים לו להירגע ולהיות מרוכז וקשוב לסביבה.

בהמשך מצורף קובץ עם מפת הקשיים – מה עוזר לי להירגע?

ניתן גם להכין לילד ערכה בה תכינו אתו מראש חפצים שעוזרים לו להיות רגוע וקשוב בסיטואציות מאתגרות. תוכלו לקנות חפצים כאלו, או להכין בבית בקלות מאביזרים שונים.

מצורפת להמחשה תמונה של בובה חושית שהכנתי בבית מחומרים זמינים. הבובה עשויה מגרב במילוי עדשים. בובה כזו יכולה לתת מענה לילד עם צורך בגירוי חושי בחוש המישוש או במערכת המגע העמוק על ידי פעולות לישה, מעיכה, זריקה ועוד.   

ניתן גם לרכוש ערכה עם מפת הקשיים צבעונית ומצופה בלמינציה בתוספת אביזרים חושיים שונים.

כמו כן ניתן לרכוש את הספר "כפר הרגישים" המיועד לילדים עם רגישות יתר, ומסביר מהי רגישות וכיצד ניתן להתמודד אתה. כל זאת בשפה ברורה, באותיות מנוקדות ובאיורים מתוקים להמחשה.

לרכישה ולפרטים שלחו הודעה:

בהצלחה!

לשימוש פרטי. כל הזכויות שמורות.

חדש ויחודי!

ספר לילדים שמסביר ומפרט מהי רגישות יתר חושית, ומציע דרכי התמודדות עם הקושי. 

לפרטים: nechamizak@gmail.com

הרשמו לניוזלטר
לקבלת תכנים מקצועיים ורעיונות לפעילות בנושאים שונים בתחומי התפתחות הילד

מטפלים פרא רפואיים באתר

לפוסט הזה יש 4 תגובות

  1. כל הכבוד ! איזו הגשה יפה גם אם קצת מינימלית . האם תהיי מוכנה לכתוב טור קצר לעלון בית ספר ובסופו הפניה אליך לטיפול או הכוונה מקצועית ?

    1. תודה לך!
      תוכלי ליצור אתי קשר במייל.

  2. מאד נהנתי לקרוא את החומר שכתבת.
    האם אני תור אמא יכולה לטפל בילדי לבד?
    יש לי ילד בן שש שלאחורנה הגעתי למסקנה שהוא סובל מוויסות חושי. נעליים חדשות מעצבנות…
    מכנסיים עם\תפרים…בד לא הכי נעים…צריך לגעת ןלמשש כל דבר… איך אני יכולה לעזור לו?

    1. מומלץ ללכת לאבחון אצל מרפאה בעיסוק שמומחית בתחום הוויסות החושי. היא תוכל גם לתת טיפולים בהתאם לצורך וגם להדריך את ההורים לגבי אופן העבודה עם הילד בבית וההתייחסות לקשיים שלו.
      בהצלחה!

כתיבת תגובה

סגירת תפריט
דילוג לתוכן